Pozovite!
+381 66 97 60 400 / +381 66 97 60 300

Blog

Javni ili ISP DNS?

thumb126-google_dns-dca3b3fe17dbb2170e89dac62e657fc9Za one koji ne znaju DNS je servis koji omogućuje prevođenje domenskih imena ili internet domena, poput www.google.com, u IP adrese, decimalni zapis koji razumeju računar. Obzirom da svaki ISP (Internet Service Provider) snabdeva svoje korisnike IP adresom barem jednog svog DNS servera, reklo bi se da tu nema problema. Međutim često su, DNS serveri naših ISP-ijeva opterećeni, njihovi kapaciteti ne prate rast broja zahteva, imaju loše informacije i na kraju mogu da budu loše konfigurisani. Time je odziv stranica i sadržaja uopšte, koje posećujemo na internetu lošiji.

Gde je rešenje? Mnogi nezavisni izvori nude besplatnu uslugu DNS-a, kao što su OpenDNS ili Google DNS, moćni h uređaja koji u svakom trenutku imaju pravu informaciju. Uz njihovu pomoć postižemo uglavnom mnogo bolje performanse u odzivu sadržaja na internetu. Ali, da li je to baš tako? Poznato je da mnoge kompanije poput Amazona, Adobe-a ili Youtube-a, koriste CDN (content delivery network), odnosno koriste usluge distributivnih centara sadržaja po celom svetu. To znači da ukoliko koristite neki od javnih DNS servera, može da vam se desi da vam sadržaj ne bude isporučen sa najbliže lokacije već sa lokacije najbliže vašem DNS serveru. Razlog tome je što CDN neće koristiti vašu IP adresu kao referentnu za određivanje lokacije već adresu DNS-a ka kome referišete. Još 2011. vodeći svetski ISP-ijevi predvođeni Google-om, objavili su početak korišćenja edns-client-subnet tehnologije koja omogućava prenos informacije o mreži korisnika koji je generisao DNS upit i na osnovu toga njegovo lokalizovanje, umesto lokalizovanja na osnovu DNS adrese. Ovaj zahtev, nažalost, ostao je ograničen na svega nekoliko CDN i ISP kompanija. Ovo je samo jedan problem. Drugi je činjenica da javni DNS uređaju često nemaju ažurirane tabele  sa lokacijama IP adresa i mreža, pa na taj način praktično onemogućavaju efikasno korišćenje  edns-client-subnet tehnologije od strane CDN-a. Gde je rešenje? Google je to rešio postavljanjem DNS servera po celom svetu a listu najvećih oupšte možete pogledati na ovoj lokaciji, mada za neko standardno korišćenje poslužiće i dobro poznati Google DNS serveri:

– 8.8.8.8

– 8.8.4.4

 • Kontaktirajte nas

  • Radno vreme
   Office: 09.00h - 17.00h (radnim danom) Podrška: 00h - 24h
  • Adresa
   Jurija Gagarina 231, lokal 236 Novi Beograd 11000 Srbija
  • Telefoni & Mail
   +381 66 97 60 300; +381 66 97 60 400
   office@websrbija.net

WebSrbija Hosting & Design sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

WebSrbija Hosting & Designlogin form