Pozovite!
+381 66 97 60 400 / +381 66 97 60 300

Blog

Kako odabrati hosting paket?

thumb126-hosting-8a0d7d70a6ea6f349dfc0f418b18b572Recimo da zelite da imate svoju web prezentaciju, da reklamirate svoje preduzeće ili jednostavno želite svoj blog i još želite da sve to uradite sami. Mnogo je znakova pitanja u tom procesu, koji definitivno počenje odabirom hosting paketa. Morate prvo dobro da se raspitate, obzirom da ste početnik, na kojoj tehnologiji će biti baziran vaš sajt. Moja je preporuka da to bude neki od 5 najvećih CMS rešenja koja smo opisali u jednom od blogova. Dakle, sva ta rešenja su bazirana na PHP i MySQL tehnologiji.

To znači da treba tražiti hosting baziran na Linux tehnologiji koja podržava ove dve tehnologije. Evo nama i drugog znaka pitanja. Kako znati koji paket uzeti? Morate da znate, barem okvirno koliko će sajt biti velik. Od toga zavisi koliko vam prostora na disku trebati. Iskreno do 100 MB će da završi posao što se tiče sajta koji prezentuje vaš posao, ali uzmite u obzir da uz taj paket dobijate i određen broj mail naloga, obično od 3 do 5, pa i mailove koje će te držati na serveru morate da uračunate. Dakle, oko 500 MB je sasvim ok za početak. Drugi znak pitanja je protok. Opet i on zavisi od količine podataka ali od posete. Što ih je više količina saobraćaja je veća. Daću vam primer. Prezentacija koja spada u blog sajtove na kojoj ima i multimedijalnog sadržaja sa preko 1500 blogova zauzela je oko 250 MB prostora na disku i sa oko 500 poseta dnevno proguta mesečno oko 20 GB saobraćaja. Vi u početku možete rečunati na 30 – 50 poseta dnevno, osim ako niste krenuli u agresivnu reklamu. Ovde je matematika više nego laka.

Ostali parametri su manje bitni i ne utiču previše na funkcionalnost sajta. Evo i sledećeg pitanja na našem putu. Da li je cena merilo kvaliteta? Apsolutno NE! Ono što morate da uzmete u obzir jeste gde se nalazi hosting. Većina domaćih hosting operatera svoje svoje servise imaju u inostranstvu: SAD, Kanada ili neke egzotične destinacije. Neki imaju svoje virtuelne servere a neki, malo manji, imaju takozvani share hosting servise. Ovi sa virtuelnim serverima bi trebalo da su pouzdaniji, mada tu stvarno nema pravila. Zloupotreba servisa je moguća i kod jednih i kod drugih, pa samim tim mogućnost da vaš sajt bude povremeno usporen ili čak nedostupan, nije zanemarljiva. U idealnim uslovima brži odziv imaju sajtovi koji su hostovani kod operatera koji servere imaju u Srbiji, ali su zato i nešto skuplji. Mislim da ukoliko nemate svoju elektronsku trgovinu nije obavezno da hosting bude u Srbiji. Ono što im je svima zajedničko je cPanel konzola, koja služi za upravljanje svim segmentima vašeg paketa: baze, mail, ftp, razni izveštaji i druge aplikacije.

Ukoliko ste se ipak opredelili za rešenje bazirano na Microsoft tehnologijama, odnosno MS SQL-u i .NET-u, spremite se da odrešite kesu, jer hosting na Microsoft serverima košta, pre svega zbog plaćanja licenci za baze, operativni sistem i ko-zna-šta-još. Drugo, oprostite se od besplatnih CMS rešenja. Najpouznatije rešenje na .NET tehnologiji je DotNetNuke, koje je činjenica u osnovi besplatno, ali se zato plaća gotovo svaki modul ili add-on.

Poslednja, ali ne manje bitna stvar je podrška. Morate računati na to. Jednostavno, šta god da vam se desi sa sajtom, trebalo bi da postoji podrška koja vam može pomoći i koja će pre svega reagovati brzo. Veliki hosteri imaju uglavnom 24/7 podršku kroz ticketing system, chat ili čak telefonsku podršku.

Sve ovo zajedno treba uzeti u obzir, odmeriti pa preseći jer je najteže promeniti hosting operatera kada shvatite da vaš sajt ne radi dobro. Onda je tu problem sa prebacivanjem podataka, DNS zapisima kojim moraju da se menjaju a to povlači nedostupnost ponekad i do 48 sati. Zato ne žurite već se dobro informišite.

 • Kontaktirajte nas

  • Radno vreme
   Office: 09.00h - 17.00h (radnim danom) Podrška: 00h - 24h
  • Adresa
   Jurija Gagarina 231, lokal 236 Novi Beograd 11000 Srbija
  • Telefoni & Mail
   +381 66 97 60 300; +381 66 97 60 400
   office@websrbija.net

WebSrbija Hosting & Design sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

WebSrbija Hosting & Designlogin form